Industria de ambalaje

Masini verticale de dozare si ambalare

In masinile verticale de umplut, dozat si ambalat, frecarea dintre folia de plastic si produsul ambalat cauzeaza incarcarea electrostatica. Aceasta determina atractia particulelor de produs (zahar, condimente, alune, cafea, lapte praf etc.) pe folia de ambalare, in zona in care se inchide punga la cald. Aceste particule cauzeaza lipituri defectuase si pungi ce nu se inchid complet. Pierderile de viteza, productivitate si problemele de calitate ce pot aparea la clientii finali se pot evita neutralizand zona de umplere si inchidere cu duze cu aer comprimat si ionizat tip HE. Pentru a preveni aderenta electrostatica dintre folia de ambalare si tubul/conul care formeaza punga, se utilizeaza frecvent o bara antistatica deasupra zonei unde filmul este plan, inainte de zona de formare.

Masini de ambalat cu folie termocontractibila (flow pack)

Folia de plastic utilizata in aceste masini este infasurata in jurul produsului de ambalat. Suprapunerea capetelor foliei trebuie asigurata prin lipire pentru a preveni contractia foliei si dezvelirea produsului in tunelul de incalzire. Solutia clasica este lipirea termica. Utilizand incarcarea electrostatica in locul acesteia cu ajutorul unui electrod de incarcare, obtinem o alternativa ca consuma mult mai putina energie electrica, nu necesita intretinere si un produs mai usor de scos din amabalaj.

Masini de ambalat cu folie termocontractibila orizontala

Derularea rapida a foliei de plastic utilizata in aceste masini provoaca incarcarea electrostatica a acesteia ceea ce o face sa se lipeasca de rolele masinii. O bara antistatica poate rezolva cu usurinta aceasta problema. Frecarea cu rolele de antrenare provoaca liprea foliei de acestea. Un usor curent de aer ionizat in zona de taiere va neutraliza incarcarea electrostatica si va preveni liprea foliei.
Barele de infasurare urmaresc conturul produsului pana la invelirea completa. Capatul foliei adera adesea de barele de infasurare si produsul nu poate fi ambalat corect, ceea ce conduce la oprirea masinilor. O bara antistatica cu raza mare de actiune amplasata deasupra barelor de infasurare va neutraliza sarcina electrostatica si va permite capatului foliei sa se infasoare corect.

Masini de termoformare

Debobinarea rapida a rolelor de folie de plastric genereaza electricitate statica si cauzeaza socuri neplacute operatorilor. Electricitatea statica va atrage si praful din aer, ceea ce nu este acceptabil pentru ambalaje destinate industriei alimentare. Procesul de termoformare insusi va crea incarcare electrostatica suplimentare, agravand si mai tare problemele cauzate de socuri si atractia prafului, in special atunci cand recipientele sunt umplute cu produsul final imediat dupa termoformare (de exemplu la liniile de ambalare cu produse lactate precum iaurt).
Pentru indepartarea prafului si contaminantilor de pe folia termoformata se recomandata un sistem de curatare cu aer ionizat pentru materiale in rola tip CleanIon.

Masini de extrudare-suflate

A thin gauge of molten plastic, called a parison, exits the die head ofthe extruder and drops vertically between the sides of the open mold. The parison has a high static charge and tends to bow and attrack towards the grounded metal mold. This results in quality failures in the blown bottles. When using multiple die heads the parisons carry a static charge of the same polarity causing them to repel each other, which often results in rejected parts. Heat resistant anti static bars assure elimination of static charges and no production failures and machine stops caused by the negative effects of static electricity.